Fläderblomssaft

 
I söndags var vi hos min moster & fikade.
Sambon fick då se att dom har ett fläderträd & tyckte att jag kunde göra saft åt honom ;)
Visst tänkte jag, har aldrig prövat förut så det måste jag ju göra.
detta recept fick jag av hon som har ALLA recept; mormor ;)
 
ca 2 liter outspädd saft
 
40-60 fläderblommor
3 citroner
2 liter vatten
1 1/2 kg strösocker (om du ska frysa saften)
2 kg strösocker (om den ska förvaras i kylen)
25 gram citronsyra
 
klipp bort överflödiga stjälkar
lägg blommorna i en stor kastrull eller hink
skiva citronerna & lägg tillsammans med blommorna.
Koka upp vatten & socker, när sockret smält häll i citronsyran & låt allt lösa upp sig.
häll vätskan över blommorna & ställ kallt i 4-5 dagar.
Sila saften några gånger & häll upp på flaskor
Avnjutes bäst iskall!
 
Smycket på glasflaskan kommer ifrån
www.majdesajn.blogg.se
 

Caramel slice

 
 
God kväll
 Idag har det regnat nästan hela dagen så jag passade på att pröva ett nytt recept, anledningen var att jag köpt hem kondenserad mjölk och ville gärna provbaka :)
 
Dessa små bitar smälte i mun & här hemma var det någon som åt mer än 1 (det var inte jag)
 

BOTTEN

125 g mjöl

50 g kokos

100 g brunt socker (råsocker)

125g smält smör

Blanda mjöl, kokos, råsocker och smält smör tillsammans väl.

Tryck ut i en form med bakplåtspapper
 
Sätt i ugnen i 180 grader i 15-20 min
 
 

KARAMELL

80 ml sira

125g smält smör

2 x 400 g sötad kondenserad mjölk

Öppna burkarna med sötad kondenserad mjölk

Häll allt i en kastrull med smält smör och sirap

Rör ihop väl på medelvärme i ca 7 minuter

Häll sedan karamellen över botten

Grädda ytterligare i 20 minuter tills den fått färg

Ställ i kylen och låt svalna helt

 

CHOKLAD TOPPING

185 g mörk choklad

3 msk olja

 

Smält choklad och olja tillsammans över vattenbad, låt svalna något.

Häll över chokladen över karamellbotten och ställ i kylen tills den stelnat

skär i bitar och förvara i frysen, dom behöver bara tas ut en stund innan dom ska avnjutas

trevlig kväll!


Jordgubbskräm

 
 
 
 
 
Hej! Första jordgubbsplockningen är äntligen gjord, men inte sista :)
 
Jag har längtat efter egengjord jordgubbskräm så ställde mig häromkvällen och koka & åt sedan till frukost dagen efter :)
 
Ca 4 portioner

1 liter mogna färska jordgubbar 
skal av 1/2 citron 
1 vaniljstång 
3-4 msk strösocker 
3 dl vatten 
1 citronklyfta 
drygt 2 msk potatismjöl 

Skölj och rensa jordgubbarna, dela eventuellt de största.

Tvätta citronen väl och skär bitar av skalet, endast det gula ytterskalet ska vara med.

Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg dem med vaniljstången i en kastrull.

Koka upp vattnet, jordgubbarna, citronskalet, vaniljstången och sockret.

Pressa över saften från citronklyftan. Låt allt sjuda långsamt i knappt 5 minuter.

Ta bort vaniljstången.

Rör ut potatismjölet i lite vatten. Dra kastrullen från värmen och rör försiktigt ner redningen.

Låt krämen precis koka upp igen och dra den direkt från värmen.

Häll upp krämen i en skål, sockra lite så att ytan inte skinnar sig och låt svalna.

 

 
 

Midsommarafton

 
 
 
 
 
 
God morgon!
Men jag har ju varit vaken sedan tidig morgon.
I morse lyxade jag till frukosten lite extra :)
Ställde mig faktiskt och gjorde amerikanska pannkakor.
dessa är perfekta att lyxa till helgfrukosten med & speciellt under sommaren då det finns så mycket goda bär att äta till :)
 
ca 6 stycken 
 
2.5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 

1 msk socker 
0.5 tsk salt 
2.5 dl standardmjölk 
2 msk smält smör 
1 st ägg 

 Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna och vispa ner först mjölken, sen smöret och sist ägget. Vispa tills du får en slät smet.
Pensla en stekpanna med lite matfett och klicka ut ca ½ dl smet per pannkaka.
Bred ut smeten lite så att du får en rund liten pannkaka som är ca fem centimeter i diameter.
Grädda på ganska hög värme i ca 2 minuter eller tills du börjar se bubblor i pannkakan.
Vänd då på den och grädda ytterligare ca 2 minuter - resultatet blir en relativt hög och lite fluffig mini-pannkaka.
 
Jag serverade med grädde, jordgubbar, sirap,kokos & sylt
 
Ha en underbar midsommar! 
 
 
 

Enkel midsommartårta

 
 
 
 
 
 
Idag har jag och mina två fina vänner plockat blommor & bundit egna kransar, den traditionen ska vi fortsätta med :)
vi fikade också :) så slängde ihop en enkel tårta till kaffet, Perfekt att ha på midsommar.
 
1 eller 2 marängbottnar
2,5 dl vispgrädde
lemon curd
valfria bär
jag hade jordgubbar,vindruvor & physalis
garnera med vit choklad & kokos
 
lägg en marängbotten på ett fat
bred på lemon curd & grädde
lägg på frukten
 
Vill du ha en högre så gör samma sak ett varv till
 
GLAD MIDSOMMAR!
 

Kitchen aid!

 
 
Det blir tätt mellan inläggen men sambon kom hem med ett stort & TUNGT paket bara sådär en tisdag till mig.
när jag öppnar så är det en kitchen aid bakmaskin!!!! Antikvit, många tillbehör & något jag länge velat ha & gått & pratat om!!
Ååå vad bakningen kommer underlättas & dessutom mycket roligare :)
har massor av recept i lager som kräver lite vispande & en hjälpande hand så förbered er på lite tätare uppdatering här inne ;)
 
min man kan han :) trevlig kväll!
 
 

Hallonmazarinpaj

 
 
 
Hej! 
Denna dag har jag spenderat vid vattnet i solen med god picnick så jag har inte bakat ;)
men kollade igenom lite bilder och hittade denna paj som är farligt god, denna gång gjorde jag med hallon men denna årstid finns ju så mycket olika bär så gör detta recept med din favorit ;)
 
Mördegsbotten:
2,5 dl vetemjöl
4 msk strösocker
100g smör
1äggula
 
Bärfyllning:
500g valfria bär
1dl strösocker
 
Mazarinsmet:
250g mandelmassa
100g smör
2ägg
 
Mördegsbotten:
nyp ihop mjöl, socker & smör skuret i bitar, för hand eller med elvisp till en smulig massa. Blanda i äggulan & blanda snabbt till en smet.
 
Kavla ut degen till en cirkel och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Eller tryck ut den med fingrarna. Se till att degen går upp ca 3 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter 
 
Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt nästan all vätska koka bort
 
Mazarinsmet: Mixa mandelmassa och smör i matberedare eller med stavmixer. Mixa/rör ner äggen till en slät smet
 
Sätt ugnen på 175ºC. Ta ut formen ur kylen. Sprid ut bären över hela ytan. Fördela mazarinsmeten över.
 
Grädda i nedre delen av ugnen 45 - 50 minuter. Ugnar har olika värme, så ha lite koll på slutet
 
Låt kakan svalna innan du lossar den
pudra över lite florsocker
 
den är godast att äta ljummen 
 
lycka till!
 

Smörgåstårtor i mängder

Vill ni ha tips och recept på fyllningar så skriv en kommentar :)
 
 

Kladdkaka i mugg

 
 
 
 
 
Hej!
medans jag håller på att färdigställa ett annat recept tänkte jag ge er ett snabbt,lätt & supergott recept Som jag brukar göra på kvällen då man efter maten kan vara lite sugen på något sött :)
Men den går lika bra att göra då man får oväntat besök, inte har så mycket ingridienser hemma eller bara blir sötsugen sådär pang boom ;)
 

 

4 msk mjöl

4 msk socker

3 msk kakao

50 g smält smör

2 msk mjölk

1 ägg

4 dumlekolor eller någon annan chokladsort som smälter

Blanda ihop alla ingredienserna utom dumlekolorna.

Häll upp i två muggar eller liten serveringsform

Dela dumlekolorna på mitten och tryck i fyra bitar i varje mugg/form

Micra en mugg/form i taget på full effekt i ca 1 min.

Vill man ha dom kladdigare i mitten så micra i 40 sekunder istället. 

Ät som den är eller för lite festligare, servera med glass & jordgubbssås!

Enkelt & gott!

 

 

 

 

 


Ananaspaj




 
Hej!
det fina vädret höll i sig i lördags också så bjöd in familjen på en grillkväll :)
tänkte att något till kaffet måste vi också ha & så får jag ju passa på att baka & någon som äter upp det, då jag inte gör det :)
 
så jag slängde ihop en enkel men ack så god ananaspaj
 
Botten:

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Fyllning:

300-400 g krossad ananas

1 liten burk creme fraiche eller kesella citrus

1 ägg

1/2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Till botten:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda under tiden ihop vetemjöl,socker,vaniljsocker och bakpulver.

Rör i smöret och blanda ihop. Tryck ut degen i en ugnssäker form. Förgrädda i ca 10 minuter i 175 g.

Till fyllning:

Låt ananasen rinna av väl. Rör i hop alla ingredienserna. Fyll pajskalet och grädda ytterligare 25-30 min.

servera med lätt uppvispad grädde

Hoppas ni haft en bra start på veckan!


Regnbågstårta

 

 
Nu tänkte jag avslöja vad jag gjort för hemligt i veckan, jag gjorde nämligen en regnbågstårta i födelsedagspresent till min mormor som vi firade igår. 
 
Den är gjord i fyra olika färger & fylld med dumleganache & mango/passionsfruktsmousse, utsidan är spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med kokos, riven vit choklad & flagad mandel, sen hade jag även knåpat ihop lite dekorationer såsom blommor, bin & en text med Grattis. 
 
Den blev uppskattad på festen, vilken tur 😉
 
Är ni intresserade av recept på hojta till så ordnar jag det!  

RSS 2.0