Min crème Brûlèe

 
Hej! 
Ville bara kika in lite snabbt såhär på söndagskvällen innan jag lutar mig tillbaka i soffan :)
I fredags hade vi middagsgäster & till dessert serverade jag crème brûlèe.
En suverän efterrätt att bjuda på då du kan göra den dagen innan & sedan bara bränna av den innan den ska intas, du kan också frysa in den flera dagar innan i formar & sedan ta fram den & låta den tin långsamt.
 
4 portioner
31/2dl grädde
1/2dl mjölk
60 gram socker
70 gram äggula
1vaniljstång
strösocker eller råsocker till karamelliseringen
 
Blanda äggulor, grädde, mjölk & socker.
Dela vaniljstången & skrapa ur fröna.
blanda i både frön & stång i äggblandningen
Låt smeten stå i 30 minuter i kylen men gärna över natten.
Sätt ugenen på 90 grader
Sila smeten & häll upp i ugnssäkra formar
Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnar
det kan ta från 30 minuter till 1 1/2 timme.
 
Smeten är klar när du kan sticka i en kniv och den blir lite kletig & smeten ska ha stannat & inte "dalldra"
Ställ i kylen tillls servering
Strö på sockret & bränn försiktigt över hela formen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wienersemlor

Hej! Snart är det ju semeldagen men redan nu blev jag sugen på dom, så istället för att tjuvstarta med vanliga så gjorde jag en enklare, mindre varriant :)
 
smördegsplattor
hjärta eller annan stans
grädde
ägg
mandelmassa
florsocker
 
Stansa ut valfritt mönster på plattorna
pensla dom med ägg
grädda i ugnen i ca 5 minuter
låt svalna
riv mandelmassan
vispa grädden
dela på mitten
strö över mandelmassa & klicka på grädden
pudra med florsocker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pannacottatårta

 
Hej! 
Hoppas ni inte överger mig nu när det varit dålig uppdatering i helgen!
jag har ändå bakat (vad trodde ni) så här kommer helgens recept
 
Denna tårta smakar precis som pannacotta i portionsformar men kan vara roligare att göra som en tårta till en bjudning eller kalas & sedan servera som den är eller skära upp färdiga portionsbitar.
Smakerna går att variera hur man vill denna gång gjorde jag en "bas" smak :)
 
ca 8 bitar
 
150 gram cookies valfria
75 gram smör
 
Smält smör & grovhacka kakorna & mixa dom till ett fint pulver.
Blanda med det smälta smöret & tryck ut i en form med löstagbar kant (15-20 cm)
Ställ i kylen medans du gör pannacottan.
 
1vaniljstång

4 dl grädde

2,5 gelatinblad

0,5 dl socker

 

Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Dela & skrapa ur vaniljstången.Koka upp Grädde, socker & fröna från vaniljstången. dra av kastrullen ifrån plattan och rör ner gelatinbladen så att de smälter. Häll över kakbottnen. Låt stelna i kyl i minst 5 h. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den snygga graverade skylten kommer från www.majdesajn.blogg.se
 
 

Kardemummabullar

Hej på er!
Kul att ni blev fler & fler som kikar in här :)
 
Idag blev jag sugen på att baka bullar med kardemumma, lukten från nymalda mardemummakärnor är svår att slå!
 
ca 40 bullar
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1dl socker
1 kryddmått salt
ca 13-15 dl vetemjöl
fyllning:
200 gr smör
socker
kardemumma mald
kardemumma kärnor
 
ägg till pensling
 
smält smör & mjölk till fingervärme
häll blandningen över jästen
blanda i socker,salt & mjöl
blanda tills degen släpper från kantern
Låt jäsa i 30 minuter
Tapp degen på mjölat bakbord, del den i två delar
kavla ut till en fyrkantig platta
bred på smör & strö över socker & kardemumma
vik över till kant mot kant
skär ca 5 cm breda remsor & snurra ihop
låt jäsa i 30 minuter
Sätt unen på 250 grader
pensla med ägg och strö över kardemummakärnor
grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
 
En nygräddad bulle & ett glas kall mjölk sitter inte fel när det nu snöar ute :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Minitårtor

Idag har vi haft besök av släktingar från den nedre delen av landet.
så med min nya form prövade jag att Göra dessa små söta minitårtor
det roliga & kreativa är att man kan dekorera dom olika i oändlighet!
 
Denna gång gjorde jag en enklare variant med grädde, silverkulor & sockerpasta fjärilar.
 
Det blev lite smet över & gjorde då några rosor
Även pralinerna fick hänga med på ett hörn idag också :)
 
Receptet på dessa är samma som jag använt förut.
 
Sök på "kakor" & vidare till sockerkaksmuffins & chokladrosor
i spalten till vänster här.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vaniljpannacotta

Hej! Ute snöar det så jag passar på att baka ;) 
Igår hade vi gäster och till kaffet gjorde jag enkel pannacotta men ack såå gott ;)
veckans skörd av praliner åkte även med på fatet.
 
4portioner
1 dl gelesocker
5 dl grädde
valfri smaksättning (jag hade vanljstång)
 
koka upp grädde med sockret och vaniljstången
låt kok i 1/2 minut
häll upp i serveringsformar
låt stå kallt i minst 4 timmar
 
Kika in lite senare, då kommer dagens bak till fikat upp ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Praliner på fyra vis

 
 
I morse kom jag på att jag lånat jättesöta pralinformar av mamma så självklart var jag tvungen att göra praliner i dom :)
 
Praliner med kokos & seg kola även hackade hasselnötter i samma utförande
 
 
 
 
 
 
Mjölkchoklad med hallonsås i mitten
 
 
 
rosafärgad choklad med hallonsås i mitten
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag förvarar pralinerna i kylen i fina burkar, snyggt varje gång du öppnar kylen & färdigt att servera ifrån :)
ä
 
 
 
 
 
 

Lemonies

En vecka in i Januari & nu är det "vanliga" recpet igen :)
 
Denna syrliga kaka är uppfriskande & tar ingen tid att baka, snabbt & enkelt om man får oväntat besök
 
85 g vetemjöl
170 g socker
1tsk salt
115 g smör rumstempererat
2 ägg
saften av 1 citron
skalet av 2 citroner
 
Citronglasyr
150 g florsocker
2msk citronsaft
 
blanda vetemjöl, socker,salt & smör & rör om väl
 
rör samman ägg, citronsaft & citronskal.
 
rör ihop båda blandningarna & rör tills det blandat sig ordentligt
 
bred ut smeten i en form 10x15 cm
 
grädda i 175 grader i 25 minuter
 
låt svalna helt
 
citronglasyr:
Rör ihop ingridienserna & häll ut över kakan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kola paj recept

 
Det gick lite fort i svängarna så receptet kommer nu här i ett eget  inlägg :)
 
 
8st
 
Mördegsbotten:
100gr socker
200gr smör rumstemeraterat
300 gr vetemjöl
 
Kolafyllning:
150 gr smör
1dl socker
1dl ljus sirap
1dl vispgrädde
( om man vill kan man även ha i 2 pkt saffran)
 
Maräng:
100 gr socker
75 gr vatten
55gr äggvita
 
Pajbotten:
rör ihop socker & smör.
Tillsätt mjölet & blanda ihop alltsammans till det blir en deg.
Plasta in & låt vila i kylen i 1 timme.
Sätt ugnen på 185 G
klä pajformarna med degen & nagga med en gaffel inuti.
Grädda i 10-12 minuter.
Ta ut formarna & låt svalna helt.
 
Kolafyllning:
Skär smöret i bitar
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan socker sirap grädde (saffran)
Koka försiktigt upp till 120 grader, rör hela tiden så det inte kokar fast.
Häll upp kolan i pajskalen & låt svalna.
 
Maräng:
Koka upp socker & vatten till 121 grader.
när sockerlagen nått 110 grader börja då vispa upp äggvitan
Häll sockerlagen i en tunn stråle över äggvitan under vispning så att allt blandas och blir en tjock maräng.
Vispa tills marängen svalnat helt.
Fyll en sprits och spritsa toppar på pajerna.
Bränn av med dessertbrännare eller in i ugnen tills topparna fått färg.
 
Ha gärna flingsalt vid sidan av och strö sedan på kolan :)
 
 
 

Kola paj med italiensk maräng

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cookie fudge

Gott Nytt År allihopa!
 
vi småstartar detta året med en enkel sötsak som är lagom stor till fikat :)
 
 

500 g vit choklad

1 burk kondenserad mjölk

½ tsk salt

1 paket kakor ( tex cookies,oreos)

 Hacka kakorna grovt. Smält den kondenserade mjölken och den vita hackade chokladen i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen så att det inte bränns vid.

När chokladen är smält hälls dom hackade kakorna ner i kastrullen, blanda så att alla kakor är täckta av smeten.

Häll allt i en form täckt av bakplåtspapper, släta ut så det blir jämnt ovanpå. 
Ställ kallt i minst fyra timmar.
 
Skär i lagom stora bitar, förvara i kyl eller frys
 
God fortsättning!
 
 
 
 

RSS 2.0