Baguetter

Dagens lite spontana eftermiddagsträff med fina Vänner resulterade i att jag bakade dessa underbara baguetter efter ett recept jag hittat på en blogg, gjorde om receptet lite.
Till dessa gjorde jag en tonfiskröra & en kycklingröra, perfekt med en kopp kaffe & ett glas hemgjord flädersaft.
Sök efter "fläderblomssaft" i sökrutan så kommer receptet från förra året upp.
 
2 stycken
25 gram jöst
3,5 dl ljummet vatten
1 tsk flingsalt
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
 
lös upp jästen med vattnet
tillsätt salt,ägg & mjöl
arbeta degen ganska lös på hög hastighet i ca 5 minuter
Låt jösa under bakduk i 1 timme
 
Dela degen i 2 delar eller flera om du vill ha minibaugetter
dra ut till en avlång form & samtidigt snurra dom.
Innan dom gräddas, häll ca 1/2 dl vatten i ugnen för att få en krispig yta
Grädda först på 250 grader i 5 minuter
sänk sedan värmen till 200 grader & gräddanytterligare i 15 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citronglass med maräng

Även fast det inte alltid är strålande sol så passar det med glass!
Denna krämiga & syrliga sort blev perfekt till kaffet men passar minst lika bra en solig,varm dag när gästera kommer på besök
 
5 äggulor
Äggvitorna sparar jag till sommarens marängtårta
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
maränger
 
Vispa äggulor & florsocker fluffigt
Tillsätt lemoncurden 
 
Vispa grädden hårt
blanda ihop med äggulesmeten
vänd försiktigt ner marängerna 
 
Toppa med strössel eller citronskivor
 
Låt stå i frysen i minst 5 timmar
 
 
 
 
 
 
 
 

Moussetårta med fläder & hallon

Idag tog min stora lillebror äntligen studenten! Som han längtat & jag också! 
Att se glädjen & få fira denna dag med honom var en stor lycka!
Medans han åkte iväg på annat håll tog vi som var på utspringet & fikade hos mig efteråt.
Dagen till ära blev det en somrig, söt tårta med fläder & hallon.
Smakerna binder sig perfekt med varrandra!
 
Detta recept såg jag på herrhavreflarn.se en av deltagarna i hela sverige bakar förra säsongen & var bara tvungen att pröva detta recept.
Jag har ändrat om lite i receptet.
 
Botten:
Sockerkaka 1/2 sats recept finns under "min sockerkaka"
 
 
 
Hallonmousse.
 
- 200 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Flädermousse.
 
- 1.1/2 dl outspädd flädersaft 
- 2 äggulor 
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Hallonsylt.
 
- 100 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 msk socker, efter smak beroende på hur söt man vill ha den.
 
 
 
Koka hallonen ihop med sockret tills sockret löst sig och allt har kokat ihop, låt kallna helt.
 
Placera tårtbotten i en form, klä insidan med bakplåtspapper så är det lättare att lossa sedan. 
 
Börja med hallonsylten som första lager på botten för att fukta lite och självklart för god smak.
 
Flädermousse.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
Värm flädersaften och tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och blanda ner det i fläderblandningen, rör tills gelatinet smält.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i fläderblandningen, rör tills allt blandat sig och tillsätt resten av grädden och rör jämnt.
 
Häll moussen över botten och sylten och ställ kallt ca 2 timmar tills moussen stelnat.
 
Hallonmousse:
 
Lägg gelatinbladen i kalltvatten.
 
Koka upp hallon och socker i en kastrull, passera genom finmaskig sil och ställ på plattan igen.
 
Tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och rör ner i hallonblandningen tills det löst sig.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i hallonblandningen, rör tills allt är blandat och rör sedan ner resten av grädden.
 
Häll nu hallonmoussen ovanpå flädermoussen och ställ kallt ca 2 timmar tills den "satt sig".
 
Ta ut tårtan ut formen, dra försiktigt bort bakplåtspapper, dekorera med färska hallon och servera. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Födelsedagstårta

 
Igår firade vi mormor som fyllt år i veckan, då hon var vid varmare breddgrader & kom hem natten till igår så gjorde jag och mamma varsin tårta så hon slapp stå med allt!
 
Denna är en uppiffad variant på morsdagtårtan.
 
Vaniljbottnar
limevändna jordgubbar
choklad & hallon kompott
grädde
dekorerad med:
chokladstaket
Färska jordgubbar
rabarberstång
chokladdekorationer
 
hoppas jag kommer "behöva" göra flera tårtor, redan denna vecka :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yoghurtglass glass

Hej Juni & alla härliga bakelser & tårtorr vi kommer baka!
 
för någon vecka sedan hade jag & tjejerna en stoor brunch! En av dom tog med en nyttig, svalkande yoghurtglass & såklart var jag ju tvungen att göra en repris på denna!
 
Valfri frukt 
valfri yoghurtsmak 
 
skala & mosa frukten
blanda tillsammans med yoghurten
till en jämn smet
 
jag tog mango & vaniljsmak & blandade även i flytande honung & rostad mandel.
 
Kör till rätt konsistens i glassmaskin
eller ställ i frysen & rör varje halvtimme tills glassen fått rätt konsistens.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0