Påskbuffé

 
Tills igår så prövade jag två nya "aptitretare" till middagen & dom blev faktiskt så som jag tänkt mig :)
Det ena var en skagencheesecake & den andra små snittar med fyllning.
 
Skagencheesecake 12 små bitar
 
Botten:
5 skivor kavring
45 gram smör
 
Cheesecakesmet

200gram skalade räkor

2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt

1 dl majonnäs

1 liten burk färskost med pepparrotsmak

½ dl finhackad dill

½ finhackad rödlök

2 st gelatinblad

Garnering:
 
Räkor
Dill
Citron 
 

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med hälften av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill & rödlök

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera med räkor, dill & citron

 

 

Snittar:

1 avokado

2 vitlöksklyftor

1 fetaost utan olja eller kryddor

1/2 dl majonäs

1dl turkisk yoghurt

citronsaft

salt & svartpeppar

Mosa avokadon & fetaosten, pressa vitlöken och blanda med majonäs & yoghurt, ha i citronsaft & kryddor efter smak, ställ i kylen & låt dra sig ett tag.

Bred på röran på tunnbröd & skär i valfri storlek, ev för att hålla ihop dom, sätt en tandpetare i varje.

 

Påskdagen

 
 
 
Godmorgon! 
Ni har väl inte glömt ställa fram klockan? Nu kommer det vara ljust ännu en timme längre på kvällen :)
 
Igår hade vi påskbuffé för min familj & jag tror dom blev både mätta & belåtna ;)
 
Tänkte visa en liten gåva som jag dukade med till varje gäst, såklart en bakad, hemmagjord sak :)
receptet kommer senare under dagen.
 
Ni som har sol, ut & njut!
 
 
 
 
 
 

Påskafton

 
 
Det är full rulle här hemma med middagsbestyren innan gästerna kommer, men tänkte lägga ut några bilder på årets påskdukning.
Imorgon kommer ett tips om blandannat bordsplacering med en liten gåva, som man även kan ha med sig när man går bort, självklart hemmabakat :)
 
hoppas påskharen kommit till er också
 
GLAD PÅSK!

Låångfredagen

 
Hallå på er!
står i köket & förbereder både mat & dessert till årets påskmiddag hemma hos oss.
vi ska snart iväg & bli bjudna på påskmat, så lägger in en sneakpeak på vad som blandannat kommer bjudas på imorgon. 
Recept & bilder kommer under helgen!
 
njut av ledigheten! 
 
 

Bullar

 
 
Hej på er!
 
nu har det varit lungt ett tag här på bloggen, har inte haft något speciellt att baka till & frysen är överfull :)
Men denna vecka är det påsk så några smarriga recept ska ni få.
igår kväll ställde jag mig faktiskt & bakade bullar i tre olika smaker.
 
Här kommer grundreceptet & sen kan man fylla bullarna med vad man vill!
 
ca 50st beroende på om du gör små eller lite större & lyxigare
 
150gram smält smör
5dl mjölk
50gram jäst
1/2dl strösocker
1tsk salt
15-16 dl vetemjöl
1ägg till pensling
pärlsocker,kokos,nötter eller mandel till garnering
 
Fyllning med kanel:
150gram smör, jag tar dubbelt så mycket, då jag brukar frysa bullarna & mycket att saftigheten försvinner.
strösocker
kanel
 
Fyllning med vanilj & choklad:
150 gram smör (300gram)
äkta vaniljpulver
hackad eller riven choklad, vit eller mörk
strösocker
 
fyllning med kardemumma:
150gram smör (300gram)
kardemumma
strösocker
 
vill du göra några bullar av varje smak så halvera bara fyllningen.
 
smält smöret, ha i mjölken & värm till fingervärme. Häll blandningen över jästen och rör ut.
Ha i socker & salt. Vispa i mjölet, lite i taget, jag brukar spara lite till utbaket.
Täck över degen & jäs i 30 minuter.
Häll upp degen  på mjölat underlag.
Dela upp degen i så många delar du ska ha smaker.
Kavla ut till en avlång platta & ha på fyllningen.
Rulla ihop & ställ i formar.
täck bullarna & jäs i 30 minuter.
sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg & strö på valfri garnering.
Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
 
 
 
 

Mina mums mums

 
Hej!
Eftersom våren lyser med sin frånvaro så tänkte jag pigga upp med ett recept på mums mums.
Dessa små godbitar är lite pilliga att göra, men det är värt det i slutändan!
 
ca 70 stycken
 
Botten:
35 smörgåsrån
 
Fyllning:
9 gelatinblad
4 1/2 dl strösocker
1 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 1/2 dl vatten
1 dl vatten
 
Glasyr:
400 g mörk choklad
1-2 msk rapsolja
 
Börja med att tryck ut två rundlar ur varje rån
 
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i en skål med i kallt vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med elvisp i 30 minuter till en pösig och fast smet.
 
 Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna, ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna.
 
 
Glasyr: Smält chokladen över vattenbad. Rör i olja och doppa gräddbullen i chokladen, garnera med kokos.
Förvara i kylen eller frysen.
 
lycka till!
 
 
 
 

Mammas mandelpaj

 
Måndag igen & kompisbesök. Blev sugen på denna mandelpaj som mamma brukar baka, så slängde ihop den på morgonen, den är så god att äta ljummen & det behövs ingenting till heller, den är perfekt som den är!
 
ca 12 bitar
 
150 gram smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1ägg
 
Fyllning:
100 gram mandel
100gram smör
1dl strösocker
2tsk vaniljsocker
2msk vispgrädde
 
Rör ihop smör och socker, tillsätt mjölet blandat med bakpulvret & sedan ägget.
arbeta ihop degen & låt vila i kylskåpet i 15-20 minuter.
Hacka mandeln & blanda allt till fyllningen i en kastrull & sjud i 3-4 minuter på låg värme.
Tryck ut degen i en pajform & häll i fyllningen.
grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.
 
Tack för receptet mamma!
 

Halloncheesecake

 
 
 
God kväll!
har precis kommit hem från födelsedagsfirande, där fick vi i oss både mat och tårta.
tänkte ge er ett lördagsrecept för er som inte varit på kalas :)
Denna frusna hallonceesecake brukar jag skära upp i bitar när den är klar & förvara i frysen, så kan man ta upp allteftersom man får gäster eller bara är sugen på en kall efterrätt
 
Ca 12 bitar
 
150 g frysta hallon 
200 g digestivekex, krossade 
50 g smör, smält 
400 g cream cheese 
1.5 dl strösocker 
1 tsk rivet citronskal 
2 st gelatinblad, blötlagda 
200 g vit choklad, smält 
2 dl grädde, lättvispad

Ta fram hallonen ur frysen och låt dem tina en aning

Krossa digestivekexen till smulor i en bunke

Blanda kexsmulorna med smör och tryck ut i botten av en smord form med löstagbar kant

 Skölj citronen väl under ljummet vatten och riv skalet med ett rivjärn.

 Vispa Philadelphiaosten, citronskalet och sockret med en elvisp tills smeten är slät.

Koka upp vatten i en kastrull.

Bryt den vita chokladen i bitar och smält i en bunke över det kokande vattenbadet.

Blötlägg gelatinbladen i vatten, krama sedan ur dem och blanda med chokladen.

Blanda sedan i Philadelphia- och sockerblandningen.

Vispa grädden lätt och vänd ner den tillsammans med de halvtinade hallonen med de övriga ingredienserna.

Häll fyllningen i den förberedda formen, låt stå i frysen i 2 timmar.

Dekorera gärna bitarna innan servering.

 


Vit kladdkaka

 
idag ställde jag mig & bakade på morgonen & tur var väl det för har haft två fikasittningar denna fredag 
så dom som tycker jag bakar för mycket, ni hade ju aldrig fått hembakt varje gång ni kommer på kaffe annars
 
idag blev det vit kladdkaka, den blev sådär lagom kladdig i mitten så både jag & gästerna gav den godkänt,
vilken tur då att det fortfarande finns kvar till kvällens fika när mannen i huset kommer hem :)
 
Ca 12 bitar
 
2ägg
1 1/2 dl strösocker
2tsk vaniljsocket
100gram smör
100 gr vit choklad
2.25 dl vetemjöl
 
smält smöret, ta av från plattan & lägg i chokladen, rör tills den smält.
Vispa ägg, socker & vaniljsocker pösigt.
Rör ner smörblandningen & sedan mjölet.
smöra en avtagbar form & häll i smeten
grädda i 14 minuter på 200 grader.
 
garnera gärna med bär & florsocker.
 
trevlig fredag på er!
 

Dumlekakor

 
Bara för att jag precis startat denna blogg kan jag ju inte riktigt hålla mig ifrån att göra några inlägg här 
 
Tänkte lägga upp ett jättebra recept på dumlekakor, som jag för övrigt fått av min mamma
dessa kakor går superbra att frysa & ta upp om man får fika gäster, tycker faktiskt att dom är som godast när dom är lite halvt kalla fast bäst är ju såklart alltid nybakat
 
Ca 20 st
200gr rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1dl strösocker
1tsk bakpulver
dumlekolor & noblesse
aliminiumformar
 
sätt ugnen på 200 grader 
vispa smör & socker, tillsätt mjöl & bakpulver
gör bollar & tryck ut i formarna
lägg en dumlekola i varje
grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, dom ska precis få färg
lägg en platta noblesse på varje när du tagitnut dom ur ugnen.
 
 
 

Pannacotta


 
Vi tar ett till enkelt och relativt snabbt recept som kan varieras i oändlighet beroende på vad man har hemma, tema på en fest eller ja...bestämm själva 
 
här kommer grundreceptet till 4 portioner:
 
2 blad gelatin
5 dl grädde
1/2 dl strösocker
( 1vaniljstång, om man vill att grunden ska få smak av vanilj)
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
koka upp grädde, socker & ev vaniljstången, se till så att det inte kokar över, det går snabbt i slutet
krama ur gelatinbladen & vispa i tills det löst upp sig.
häll upp i glas & kyl minst 4 timmar.
 
här har jag toppat med egengjord hallonsås
mosa hallon och blanda i strösocker till en bra smak & häll på innan du serverar!
 

Bär & kexblandning

Som mitt första inlägg mjukstartar vi med en enkel efterrätt som är perfekt att slänga ihop om du får oväntat besök eller är sugen på något gott på kvällen
 
2 portioner
 
4 digestivekex
1/2 burk kesella med valfri smak
Valfria bär
riven choklad 
 
Börja med att krossa ett av kexet i botten på varje glas
täck sedan över med kesella
Lägg valfri frukt ovanpå kesellan
fortsätt varva med kex,kesella & frukt 
toppen avslutas med snyggt skurna fruktbitar och riven choklad
 
 
 

RSS 2.0