Med en toutch av daim

Igår hade vi besök av våra vänner & ville såklart baka något gott men har inte just nu den tid till att avancera till det mitt uppe i dopbestyren!
 
Så jag gjorde en enkel kladdkaka
men jag gräddade den i en mindre
form så den blev högre
Vispade en vaniljvisp ganska hårt
Hade i några droppar gräddkolaessens
& finhackade en daim & vände ner
 
Recept på kladdkakan finns i spalten 
på vänstersidan :)
 
 
 
 
 

Daimsnittar

Dessa kakor är så fantastiska att göra! 
Då man kan variera fyllningen oändligt!
Dom håller ganska länge i en burk med lock & är perfekta kakor att frysa & ta fram presic innan gästerna kommer :)
Jag hade massor av daim i skafferiet så denna gåbg blev det med krossad daim
 
ca 30 st
100g rumsvarmt smör
1dl strösocker
2tsk äkta vaniljpulver
1msk sirap
2 3/4 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1dubbel daim 
 
Sätt ugnen på 175 g, blanda alla ingridienser ( utom daimen) i en skål. Hacka daimen i mindre bitar och knåda in i degen, ( spara en till garnering)
dela degen i tre lika stora bitar & rulla till längder, lika långa som plåten. lägg på bakplåtspapper & platta till längderna, hacka resten av daimen & fördela över längderna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Skär kakorna i sneda bitar medans dom är varma & låt sedan svalna på plåten.
 
 
 

Fruktig efterrätt

God morgon!
När vi ändå är inne på lite nyttigare varianter av efterrätt så prövade jag ett till igår till kvällskaffet
 
2 portioner
1 nektarin
valfri choklad 70% eller mer
valfria nötter
flytande honung
 
Dela frukten på mitten.
Skär chokladen i mindre bitar, jag använde smak av caramel & havsalt.
Strö över nötterna & ringla honung över.
Ställ in i ugnen på 200 g i 20 minuter.
 
Jag serverade med en klick kvarg till :)
Nu ska jag fortsätta med dopbakningen, bara två sorter kvar, men dom pilligaste ;)
 
 
 
 

Nyttigare Pannacotta

Igår blev jag sugen på Pannacotta, men det är ju inte den bästa efterrätten om man ska hålla igen.
Detta recept fick jag av mamma, men jag ändrade om lite i det :)
 
4 små portioner
1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl mjölk
3 msk socker
 
Lägg gelatinet i blöt 
koka upp vaniljstång, mjölk & socker
dra av från plattan, krama ur gelatinbladen & rör ner i mjölkblandningen, låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
 
 
 
 
 

Smygtitt dopbuffé

Dopet närmar sig nu & jag håller på med dekorationer, kan ju inte visa er helheten men på söndag kommer en presentation av hela buffén.
Får visst besök i em så tror jag ska hinna baka något med daim...kolla in senare så kommer dagens kaka & gårdagens efterrätt :)
 
 

Hallonmaränger

Efter pajen blev det marängsmet över så då gjorde jag små maränger med strössel dekoration på, om du vill göra en hel sats gör du såhär:
 
3 äggvitor 
3 1/2 dl strösocker
200 g hallon
citronsaft
 
Vispa äggvitorna med 1 dl socker till maräng, tillsätt 1 dl socker till.
Blanda resten av sockret med hallonen & blanda med marängen & vispa tills det blir en fast smettt ugnen på 100 g & grädda marängerna i 45 minuter ca :)
Kul att göra en annorlunda variant, det går ju lika bra med blåbär,jordgubb mm.
 
 
 

Citron & hallonmaräng paj

 
 
Hej på er!
 
I helgen hade vi vänner hemma på middag & såklart gjorde jag något till kaffet :)
 
jag ville pröva att göra en hög marängpaj & denna blev hög, ungefär som en tårta med 4 bottnar :)
 
1 sats mördeg:
150 gr kallt smör
4dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyo ihop smör med mjöl & florsocker
tillsätt ägget & vattnet & arbeta ihop
Låt vila i kylen i 30 minuter 
 
1 sats Lemon Curd (finns recept i arkivet)
 
hallonmaräng:
3 äggvitor
saft av en halv citron
3 1/2 dl socker
200 g hallon
 
Gör mördegen & lemoncurden enligt recepten
Sätt ugnen på 175 g
kavla ut mördegen & fyll en pajform & ställ i frysen i ca 15 minuter
Pensla botten på pajskalet med ett uppvispat ägg.
Nagga botten & grädda i ca 10 minuter
Låt svalna
Fyll formen med lemon curden
Hög ugnen till 200 g
 
Vispa äggvita & citronsaft & 1 dl socker till maräng, tillsätt 1 dl socker till.
Rör sönder hallonen med resterande socker & vänd ner i marängen, vispa till fadt konsistens
Spritsa marängen över pajen & grädda den gyllene brun, marängen ska bara få lite färg på toppen.
Håll koll på pajen, det går fort att få färg!
 
 
Nu måste jag fortsätta med dopbuffén! denna vecka är det fullt upp med bak! :)
 

Gluten & laktos muffins

Hej!
i helgen var vi ju på 20 års fest & tog då med mig lite hembakt i present, bla muffins som är gluten & laktosfria.
Dessa är enkla att göra & man kan byta ut smaker & dekoration efter vad man själv gillar :)
 
2 st ägg 
1 dl strösocker 
rivet skal av en apelsin
1.35 dl mandel mjöl (80 g) 
3 msk potatismjöl 
1 dl mandelspån (ca 40 g) 
Muffinsplåt 
pappersformar för muffins
 
Sätt först ugnen på 170 grader.
Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar
Jag använder en plåt så inte muffinsen flyter ut
 
Vispa ägg och socker i en skål i 5–10 minuter tills det är en tjock, ljus smet.
Tillsätt apelsinskal, mandelmjöl och potatismjöl och rör om.
Skeda över smeten i pappersformarna och strö mandelspån över
Grädda i cirka 22 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna. Kontrollera att de är färdiga med hjälp av en provsticka.
 
 


Citron & marängpaj

Av all lemon curd jag nu har så gjorde jag en liten extra kaka till gårdagens kalas.
Mina favoriter är citron & maräng & vilken tur att det då finns en paj med dessa som blir så god ihop
 
ca 10 bitar
Pajdeg
75 g Smör 
0,5 dl florsocker
0,5 krm salt
2,5 dl vetemjöl
1 st ägg
Fyllning
1 liten burk lemon curd (recept finns under fliken"gåbort gåva")
Maräng
2 st äggvita
2 dl strösocker
Blanda alla ingridienser till pajdegen & tryck ut i en form, ställ i kylskålet i 30 min
grädda pajskalet i 10 min på 200 grader
ta ut & låt svalna helt
bred på lemon curden 
vispa äggvitorna till ett hårt fast skum & tillsätt under tiden lite socker itaget
spritsa eller bred på marängen
grädda på 250 grader tills marängen fått färg på topparna
 

Min enkla kladdkaka

Igår firade vi min bror lite i förskott hemma hos oss så stod jag för efterätten.
 
Min brors favorit är kladdkaka så den var en självklar efterrätt, så enkel med kan twistas till med vad man vill, jag hade i extra smält choklad
 
Ca 8 bitar
75 g smör 
2 dl strösocker 
2 st ägg 
1.5 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker 
1 knivsudd salt 
2 dl vetemjöl
100 gr choklad
ströbröd till formen
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (22 cm i diameter).
Smält smöret & chokladen
Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
Tillsätt smör & choklad & tillsist mjölet
Rör till en jämn smet
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 15– 20 minuter. Kontrollera ofta och noga att kakan är tungt gungig när den tas ur ugnen. Då blir den perfekt kladdig när den svalnat lite
 
 
 
Några av dagens gäster var gluten/laktos så till dom gjorde jag en blandning med glutenfria digistivekex, laktosfri grädde, plommon & kiwi, det blev även en bit av lördagens cheesecake
 
 
Min mamma hade även gjort en stor & supergod smörgåstårta så gästerna gick nog hem med fulla magar :)
 
 
 


Gluten & laktosfri cheesecake

Nu är gårdagens beställning levererad & uppäten
födelsedagsbarnet hade beställt cheesecake med hallon/lime smak & den skulle även vara gluten & laktosfri.
 
jubilaren & gästerna blev nöjda & då är även jag det :)
 
 
 
 
 
 

Födelsedagspresent

 
 
Nu är vi på väg till min kusin som fyller 20 år,
hon är allergisk mot gluten & hennes sambo mot laktos så antar det inte är ofta dom får kakor som dom kan äta.
Därför så ska jag ge henne kakor i present! 
 
Gjorde macarons i vit & rosa nyans & en burk lemon curd så hon kan ta fram & göra sig en lite godbit när hon vill :)
 
Det blev även apelsin & mandel muffins som är både gluten & laktosfria så det borde väl ändå gå hem hos dom?! :)
 
 
 

Beställning

Mitt i allt dopbestyr så fick jag en beställning på födelsedagskakor & såklart ställer jag upp :)
men ni får hålla er till lördag eftermiddag
då endel av gästerna kikar in här ibland :)
 
Sålänge kan ni ju lista ut vilka kakor jag ska baka
 
 

Lemon curd 🍋

Hade massor av äggulor över efter hel del bakning & passade på att göra Lemon curd, passar till tårtor, kakfyllning,på rostat bröd eller som gåbort present :)
 
1 liten burk
1.5 dl färskpressad citronjuice (ca 3 citroner) 
2 msk citronskal, finrivs 
2 st ägg 
2 dl strösocker 
75 g smör, rumsvarmt
 
Pressa citronerna och finriv skalet.
Vispa ihop ägg och socker i en kastrull.
Vispa in citronjuice och skal.
Värm på medelvärme och rör i smör.
Värm på medelvärme under kraftig vispning till en tjock kräm, se till att det inte blir för varmt så att ägget koagulerar!
Drag av från värmen och låt svalna och förvara i kylen.
 
 
 
 
 
Burken "homemade" kommer från www.majdesajn.blogg.se

Smygtitt

En liten smygtitt på vad som ska bli kakdekoration till dopet :)
några gissningar?
 
 
 
 

Kladdkaka i bit

Regnet öser ner & åskan hänger i luften, men jag hann baka klart dagens kakor iallafall :)
 
Idad gjorde jag en lite annorlunda variant av kladdkaka, bjöd dagens fikagäster på den ljumna lilla gobit & den slank ner :)
 

Ca 30 bitar

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

 Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta bort den från plattan.
Dela chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret.
 Vispa ägg och socker i några minuter. Tillsätt smörblandningen till-sammans med mjölken och rör till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
 Täck en långpanna, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna.
 
 
 
 
 


Smygtitt kakbuffé

God kväll
 
der börjar närma sig dop för den minsta i familjen & självklart bakar jag allt själv, tänkte slå  på stort & göra en kakbuffé :)
så idag har jag småstartat med några små blå godingar :)
Håll utkik framöver, då jag kommer förbereda lite  nästan varje dag :)
 
 
 
 

Majdesajn

 
 
Hoho!
 
Ville bara tipsa om perfekta födelsedagspresenten, gåbort gåvan eller något till dig själv!
 
På www.majdesajn.blogg.se
finns tex denna fina pajform  med ingraverad text! 
 
 
Eller varför inte mysiga lykor med graverad text nu när hösten börjar smyga sig på :)
 
 
Håll utkik lite senare, då kommer en sneak peak på vad jag håller på med dom närmsta veckorna 

Wienerbröd

 
 
Hej under paraplyerna! Idag regnar det mycket!
Har haft besök idag också & då en i sällskapet älskar wienerbröd så passade jag på att göra några, har aldrig gjort det men dom blev väldigt goda & uppätna snabbt av wienerlovern :)
 
Däremot körde jag en snabbvariant på smördegsplattor men det funkade det med, får avancera nästa gång han kommer :)
 
smördegsplattor,frysta ta så många du vill göra
marzankräm eller vaniljsås
vit choklad eller florsocker, hallon att dekorera med
 
ta fram plattorna ett tag innan.
Rör ihop fyllningen
sätt ugnen på 200 grader.
 
När plattorna tinat, pensla dom med lite kallt vatten
Vik in snibbarna mot mitten så det bildar en skål
Häll i fyllningen & grädda i 8-10 min tills dom lyfter sig runt om & får en gyllenbrun färg 
 
Låt svalna lite & spritsa över vit choklad eller florsocker
Jag dekorerade med hallon.
 
 
 
 
 
 

Hastbullar

Hej!
det är fortfarande fint väder så vem vill stå i köket & baka? 
Egentligen vill jag det men passar ändå på att vara ute.
ikväll fick vi fikabesök & ville ha något att bjuda på så jag gjorde några bullar :)
dessa är jättesmidiga att göra & tar ingen tid! 
Men blir ändå som "vanliga" bullar
 
ca 20 st
 

3,75 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,75 dl strösocker

75 gram smör

1,5 dl mjölk

 

Fyllning:

25 gram smör

100 gram mandelmassa

 

Garnering:

Vispat ägg

Pärlsocker eller flagad mandel

 

 Blanda mjöl med bakpulvret & strösocker

Tillsätt smöret & blanda till en grynig massa

Häll i mjölken & arbeta till en deg

Klicka ut i hälften av formarna  & gör ett hål & fördela smör & mandelmassa eller kavla ut till en platta, bred på smör & smula över mandelmassan. 

Pensla med uppvispat ägg & strö på pärlsocker eller mandel 

grädda i ugnen på 250 g i 8-10 min

smidigt eller hur? :)

 

 

 

 


Grillad banan

Hej! 
Nu är vi påväg hem från semestern & vilket fint väder vi haft! Sol & bad på dagarna & kvällarna avslutas med god mat.
en kväll grillade vi vid stugan & det är ju inte så lätt att ordna till en efterätt eller bakverk då det inte finns någon ugn men... istället gjorde vi grillad banan med choklad i på eftervärmen på grillen, hur enkelt & gott somhelst!                      
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0