Persikokompott
Hej!
ikväll kör vi på ännu en nyttigare dessert till fredagsmyset.
Detta recept såg jag på nyhetsmorgon i veckan & var tvungen att pröva.
Den var god & blev inte alls "för mycket"
Den kan göras på nektarin,persika eller plommon, jag gjorde på persikor.
4 portioner
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin (jag tog 1 dl vatten istället)
2 dl socker
1 st vaniljstång
3 st persikor (eller annan frukt)
50 g mandelmassa
kesella till servering
2 dl torrt vitt vin (jag tog 1 dl vatten istället)
2 dl socker
1 st vaniljstång
3 st persikor (eller annan frukt)
50 g mandelmassa
kesella till servering
Sätt ugnen på grill och värm till 200 grader. Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Lägg vatten, (vin), socker, vaniljfrön och vaniljstång i en gryta och koka upp. Låt lagen koka livligt i 5 minuter.
Skala och kärna ur persikorna och skär dem i centimeterstora tärningar
Lägg persikotärningarna i grytan och låt dem koka i 5-10 minuter tills de är mjuka men inte mosiga.
Ställ grytan i kallt vattenbad för att svalna. Lyft upp vaniljstångsbitarna strax innan servering
Skär mandelmassan i riktigt tunna bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mandelmassan i några minuter strax under grillen. Håll ordentlig uppsikt för den bränns lätt! Mandelmassan ska bli gyllenbrun men inte svart. Ta ut och tag pappret med mandelmassan från den heta plåten och låt svalna
Servera kompotten sval med kesella och den rostade mandelmassan krossad eller hel.





Kommentarer
Trackback