Moussetårta med fläder & hallon

Idag tog min stora lillebror äntligen studenten! Som han längtat & jag också! 
Att se glädjen & få fira denna dag med honom var en stor lycka!
Medans han åkte iväg på annat håll tog vi som var på utspringet & fikade hos mig efteråt.
Dagen till ära blev det en somrig, söt tårta med fläder & hallon.
Smakerna binder sig perfekt med varrandra!
 
Detta recept såg jag på herrhavreflarn.se en av deltagarna i hela sverige bakar förra säsongen & var bara tvungen att pröva detta recept.
Jag har ändrat om lite i receptet.
 
Botten:
Sockerkaka 1/2 sats recept finns under "min sockerkaka"
 
 
 
Hallonmousse.
 
- 200 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Flädermousse.
 
- 1.1/2 dl outspädd flädersaft 
- 2 äggulor 
- 1.1/2 gelatinblad
- 3 dl grädde
 
Hallonsylt.
 
- 100 g hallon ( jag använde frysta )
- 2 msk socker, efter smak beroende på hur söt man vill ha den.
 
 
 
Koka hallonen ihop med sockret tills sockret löst sig och allt har kokat ihop, låt kallna helt.
 
Placera tårtbotten i en form, klä insidan med bakplåtspapper så är det lättare att lossa sedan. 
 
Börja med hallonsylten som första lager på botten för att fukta lite och självklart för god smak.
 
Flädermousse.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
Värm flädersaften och tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och blanda ner det i fläderblandningen, rör tills gelatinet smält.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i fläderblandningen, rör tills allt blandat sig och tillsätt resten av grädden och rör jämnt.
 
Häll moussen över botten och sylten och ställ kallt ca 2 timmar tills moussen stelnat.
 
Hallonmousse:
 
Lägg gelatinbladen i kalltvatten.
 
Koka upp hallon och socker i en kastrull, passera genom finmaskig sil och ställ på plattan igen.
 
Tillsätt äggulorna men se till att det inte kokar, krama ur gelatinet och rör ner i hallonblandningen tills det löst sig.
 
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt 1/3 av grädden i hallonblandningen, rör tills allt är blandat och rör sedan ner resten av grädden.
 
Häll nu hallonmoussen ovanpå flädermoussen och ställ kallt ca 2 timmar tills den "satt sig".
 
Ta ut tårtan ut formen, dra försiktigt bort bakplåtspapper, dekorera med färska hallon och servera. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0